på bussen

okey..alla är på bussen och är nu på E4:an. Så hamburgare och mommor är allt något x-tra enligt rapporter därifrån.

Dra at hellvettte!

ja,fytusan vilken resa detta har varit! vi har fatt uppleva sa otroligt mycke som vi egentligen inte skulle ha gjort om vi inte deltagit i projektet...vi har inte bara lart oss saker om ett annat land,folk,kultur osv utan vi har lart oss mycket om oss sjalva och varandra.For sa javla latt ar det ju inte att vara med samma personer hela tiden, det kanns ibland som vi deltagit i bigbrother...Men detta kanske inte har varit det svaraste under resan!det som for mig varit jobbigt forutom att se alla fattiga manniskor sa ar det att vara ifran sin flickvann,snon,skotern och familj da..Det har varit ett rent javla hellvette maste jag saga!(kanske beror pa att jag har varldens finaste tjej da men).. Det kanns hur bra som hellst nu nar vi har lyckats med det vi velat under resan och att man klarat allt utan brak,tjaffs eller nagot liknande..for det ar riktigt at hellvette svart att lammna allt man har hemma och istallet leva med (ibland) sina jobbiga klasskamrater som verkligen vet hur man kan javlas..Men vi har lyckats och hemresan ar nara!kanns riktigt javla skont rent ut sagt... Nu sager jag godnatt till alla ni dar hemma och se till att leva over denna korta tid som ar kvar! for vi vet att ni alla saknar oss sa in at satan..hahah... Halsningar! som vanligt halsar alla till deras familjer osv.. Janne Hultis halsar sa mycket till familjen! (han har det fortfarande svart,han grater hela tiden)haha.. oegren,vickan,emil halsar till deras efterlangtade flickvanner.. och speciellt jag william den allsmaktige halsar sa mycket till varldens baste evzzi! du ar det basta som finns,alskar dig meest..pusss

Ho at night!!! fylla och fight!!!!

Javla tangent bord har ocksa.. inga bokstaver med prickar... forutom lilla i..

Hoooj!


Detta ar den sista kvallen i Ho.. Det kanns lite synd for att det var valdigt trevligt har.. mycket hogre standard an vad vi stackare ar vana..

Idag hade vi tyvarr inte nagon sol sa vi har bara brakat i poolen hela dagen..

Vi maste saga att vi har haft oooootroligt kul pa den har resan.. Alla i klassen har kommit saaa bra overens och utvecklats till battre manniskor med otrolig forstaelse och insikt i andras kulturer och seder..
Jag kan med handen pa hjartat saga att vi har vuxit... ja inte bara nagra centimeter pa langden utan SJALEN har utvidgats efter alla dessa traumatiska och lyckliga ogonblick..
Vi har inte bara byggt en skola... vi har raddat LIV!!!!  jag raddade en odla fran poolen idag och blicken hans foraldrar gav mig ar mer vard an alla pengar i vaaaarlden... Jag ar fralst!!!! Thank you JESUS!!! God is KING!
Namen om jag ska sumera resan med en mening sa skulle jag saga sa hara>>>>> angrar inte att jag har gjort det men skulle inte gora om det, inte sa snart iallafall.

Tyvarr sa har jag forlorat pengar.. slog vad om att nan skulle braka pa resan.. Men det har inte hant an... Hoppas pa ikvall...

Vi har haft en INCIDENT i klassen... jag och Isak blev av med 2 pack cream crackers.. ska inte namna nagra namn men vi har en tjuv bland oss.. detta smartar mitt hjarta saaa!!!!

Resan hem borjar om ca 24timmar sa vi ses om ca 73,25 timmar...

Over and out... Kall ol vantar inte pa nagon!!!!

Lite bilder...

Eftersom det funkade sa bra att lagga in bilder sa la jag in lite av varje...

Chances Hotel


Posering vid bygget.                                                                                                            ..Avslutningsceremonin...




Saa, alla foraldrar, familjer, slaktingar och vanner samt alla andra som har foljt oss pa denna resa, till er vill jag bara saga att nu ar det inte lange kvar... Vi har idag paborjat en val fortjant semester vid Chances Hotel resort i HO. Idag har poolen varit overfylld med glada ungdomar fram Sverige som njutit i fulla drag av att fa komma till en pool och slappna av lite... Killarna och tjejerna och aven lararna har kampat hart mot varmen och svetten har runnit vare sig man har jobbat hart pa bygget eller bara legat i skuggan och haft det bra... :-)
Vattenforbrukningen har overskridit budgeten for lange sedan och vi maste lata eleverna sjalva betala lite vatten, men de havdar att de da kommer att do av uttorkning for pengarna borjar ta slut for vissa av dem... :-) Men en vatska verkar de absolut kunna ha rad med... haha!
I gar var var sista dag i Anfoega och den avslutades med en kortare avskedsceremoni och en avslutningsmiddag med partner eleverna och lararna pa skolan. Det var trevligt, men for vissa aven lite sorgligt! Vissa fick trosta sina partners, men forhoppningsvis sa kommer de att ha kontakt via mail eller brev. Under vistelsen i Anfoega har vi fatt manga vanner och det kandes lite vemodigt att lamna Anfoega i morse, men nu ser vi fram emot BBQ i kvall och sedan en dag vid poolen i morgon! Pa mandag efter frukost lamnar vi HO och beger oss till ACCRA! Sen aker vi hem vid 23.35, tror jag... Manga langtar hem till mamma och pappa, men de flesta till sina flickvanner resp. pojkvanner! Jag langtar oxa, men skulle garna stanna lite langre. Det finns sa mycket mer att se och gora, men det far bli en annan gang! Nu ska jag forsoka lagga in bilder och sedan ga till rummet for att gora mig klar infor middagen! Ser fram emot nagot nytt!
Ps Eleverna halsar att de vill ha ris och kyckling till middag pa onsdag den 1 April!!!!!!!!!!!!!

See ya soon
Froken Anna-Karin (magister)

Sista dagen i Anfoega



Wow, god mat för en gångs skull. Med andra ord: inte kyckling eller kött som är segt som en sula. På morgonen togs sponsorfoton på bygget och resten av dagen har det städats/solats. Vid 16.00 så är det avskedsceremoni på skolan med middag och förväl av vara ghananska partners.

Ska bli skönt att lämna Anfoega och komma ett steg närmare hemresan. Men samtidigt så känns det synd att lämna bygget ofärdigt. Man skulle ju helst velat se det färdigt, även om det är omöjligt på den tid vi haft på oss. Iaf, desto närmare man kommer hemresan desto mer längtar man. Skulle gärna byta plusgrader mot minusgrader just nu, och kyckling och ris mot ett cheese and bacon-mål! ;)

Hälsningar till er alla där hemma, från en trött och solbränd Simon


Avskedscermoni samt Goodbye YesuKo

Cleaningday!

Packa vaskor, rensa ut det vi ska ge bort och stada rummen samt vila lite e det som e gjort idag hitills.
Tog ocksa sponsor foton idag innan frukost.
Sista dagen\natten pa Guesthouset innan vi drar vidare.
Det blev klart pa skolan med det sista malarjobben idag ocksa, bara lite battring pa det som ar gjort.
Lunchen var skitgod idag. I eftermiddag blir det avsked pa skolan med de faddra vi haft samt lamna over nagra gavor till dem, och kankse lite foton. Ocksa en avskedscermoni med middag vid 4.

Vill halsa till er hemma att jag saknar er, flickvan, familj m H-E, morfar\mormor och vanner. Nu ska jag dra vidare..
 \\ Victor Olofsson


Kryp!



Små krypen är stora!

Lektion med ghananer.



Svenska elever sitter som ljus, de har just sett
hur en elev fick smaka på "käppen", det var inte
bestraffning utan uppfostran!

Saknade hjältar!



Tyvärr Henke vi hade bara en bild med oss!-Vi saknar även Roger o Wanje!
Hälsningar från fjortisarna i Ghana!

Elina Castel

I
Inne i Elina Castel, där slavarna förvarades i väntan på transport till Amerika!

Gula febern-Nej gula faran ska rymma 31 st!


Killar som vågar vara tillsammans!


Sommartid

kanske ett helt onödigt inlägg. Men på söndag blir det sommar tid och visst gäller det hela EU kan vara värt att tänka på detta om man vill passa flygtiderna....Men detta har förstås alla klart för sig där nere.

svettigt


Tuffa grabbar


dans


Oegren,Olsson,Wills och snygg Alle!..

Ja vad ska man saga,vi fyra grabbar sitter nu pa ett ratt javla sunkigt internet cafe i Kpando.56Kb modem fungerar utmarkt nar de kopplat ihop 20 computers..HAHA eller sa inte.. Satans tangentbord utan bokstaver med prickar...

Det ar val passande att borja med att meddela att alla lever.. Forutom Stenlund som lag in for doden igar morse.. Han andas nu iallafall.

LORDAG

Vi startade dagen med att bygga.. Det gick otroligt bra.. som vanligt.. Iallafall for A Team.
Sedan blev det fotbollsmatch mot Anfoega lararna.. Dom betedde sig javla omoeget och dessutom sa vann dem. heeeelt orattvis.. Hemmadomare+att vi spela i mellan tva mal i varsta djungeln.. Kamratvallen i hamn ar mycket battre!!!!! Efter det vara alla trotta och lessa men vi vart inbjudna p[ en fest med Akoa Sena Dansua.. Dvs Ghanas Kvinno & barn minister.. Aven andra Bigshots inom Ghanas Parlament.... STORT!!! Synd att Henke missade detta.. Vi blev bjudna pa ol i overflod och fick bevittna en gammal tradition har i Ghana.. Den legendariska Spritceremonin.. INOM PARANTES Hemkort SLUTPARANTES.
Sen fick William den allsmaktiga ga fram och spratta en Champagneflaska infor folket!!!! Williams kommentar>>> En sjujavla upplevelse... Men tyvarr var den alkoholfri.. inte omtyckt bland folket.... Hursomhelst sa var det en riktig ONCE IN A LIFETIME upplevelse for oss alla.. Tror inte att Reinfeldt festar sa hart.. RESPECT MAAAN!!!

SONDAG

Har inte sa mycket tid kvar.... segt modem som faaan..

Denna dag sa for vi med vara partners till Ghanas och vast Afrikas hogsta berg.. Efter en timmes klattring uppfor de livsfarliga branterna sa fick vi bevittna de 400meter hoga vattenfallet... maktigt!!! Vi simmade ut till fallets nedslagsplats och fick smaka pa vattnets otamjda VREDE.. Manga skallar krossades mot de knivskarpa stenarna och ben brots... Men som tur var pa ingen Kaplanelev... Det finns kanske en GUD trots allt!!!!!
Vi fick ju VIP/biljettter fran Parlamentet till att se en fotbollsmatch i Ghanans hogsta division.. Det var ocksa ratt frant!!!!
VIP innebar att vi fick sitta pa plaststolar inne i ett partytalt.. 

Mandag

En helt vanlig dag pa bygget forutom att A Team blev annu mera overlagsna eftersom vi fick forstarkningar av Viktor Oegren fran PainterTeamet.. VIlket gjorde att vi hann annu mera an vanligt!!!!!
Mycket sol idag.. borja regna efter sex.. blixtar och dunder... som satan!!!!!!

HALSNINGAR!!! 

Alla vi i Ghana halsar till Henrik for ett vackert inlagg... INTE ett oga ar torrt...
Sedan halsar alla vi som skriver ikvall till nara och kara... Speciellt till Evelina!!! och aven Sanna fran Willzzz and Wic3..

Janne har gratit hela dagen trots han har bara varit har tre dagar.... Viktor Olsson ska skeda med han ikvall och sa han inte kanner sig ensam...
Han halsar nu till hela sin familj med tarar i ogonen... Men vi ska ta hand om honom... ikvall far han vara med och leka.. lika mycket som Henrik fick...

avslutar med ett visdomsord fran Ornskoldsvik.....

DRA AT HELVETE!!!


"En av de utbytta"

Fredagskvällen inleddes med ett glatt omkramande av "inhopparna" och en lång kväll med samtal om tiden med "laget".
Lördagen tillbringades med Samuels kusin på marknad i Accra tillsammans med 2-4 miljoner andra, vissa sovenirinköp gjordes- kläder och trummor. Vid ett kulturomrade(jättestor marknad) dög det upp ghanan med gul fotbollströja och rastaflätor, gissa till vem han kom? Dena gosse började rabbla svenska städer och orter, han kunde dessutom FINSK mamn på Finlansstäder tex Kristinan kaupungi, kan våra elever de finska namnen - knappast! Han vägrade avslöja varför han kunde dem. Accra besöket avslutades med pizza!

Vid 19-tiden var vi framme på flygplatsen, den har AC!! Vi väntade 4timmar på incheckningen, samma papper som vid inresa skulle ifyllas!! Vi viste inte någon adress  eller namn på Gasthouse så de ville inte släppa ut oss, vi kom på att det var något med "Jesus" och att Anfoega ligger i Volta regionen,så vi fick åka! Inga väskor behövdes öppnas trots rastaflätorna!
Ingen sömn under nattresan till London för Roger och Wanje pga en snarkande medpassagerare! Väntan i London inleddes med Engelsk Breakfast med FET Bacon!

Sedan tullen på Arlanda passerats utan problem fick Henke meddelande att hemma väntade en GOD KYCKLINGGRYTA, så jag vet ej om han har någon sambo längre, själv fick jag ÄLGKÄLKNÖL med potatisgratäng (Hälsning till Pahlberg). Vi fick erbjudande att åka hem med ett tidigare plan , men vissa skulle ha en burgare på McDonalds! I väntan på hemresan blev i varse att folk begriper vad i säger!! Vi diskuterade seriöst våra avföringsproblem, så att två damer i medelåldern(ca 36år) asgarvade åt oss, de var skelleftebor! Vi träffade även Isaks föräldrar på Arlanda, hälsa honom att de är välinformerade om ALLT! På Fahlmark väntade familjerna och MINUSGRADER!!

Efter en skön natt i egen säng gick jag ut för att hämta Norran, fy va kallt -5 grader!
Vid inresan till Kaplan blev jag varse att även på Burträskvägen finns det vilda djur som springer över vägen och poliser med skjutklara vapen - det gick bra i båda fallen. På skolan fick jag mitt straff det var KYCKLINGKEBBAB till lunch!!!

En hjärtlig hälsning till de som spelar matchen klar!!

Henrik hemma

Jag är onykter …jag lovar! Bildernas berusning ledde många gånger till att man kände att ens uppfattningsförmåga snurrade och medpassagerarens läppar rörde sig framför en och man nickade och svarade vänligt ”jaja” fast man inte hade en aning om vad personen pratade om. Troligtvis hade inte den personen själv ingen aning om vad den sa för alla tycktes leva i ett rus av intryck och hela tiden fylldes bägare på. Och precis som en tung dagen-efter börjar minnesbilderna falla på plats. Det finns inte längre någon brinnande eld vid vägen, inget litet barn som försöker sälja en mango. Ingen apa i trädet, inga vackra trädbeklädda berg. Det vardagliga svenska intrycket gör det möjligt att få ordning på färgerna, lukterna, skratten och den latenta sorgen.

 

Sorgen kommer att vara svårast för alla, den är svårast att fånga in med ord. Det är denna som kommer att komma fram när man är hemma och ska få ordning på allt. Glädje och sorg är syskon som hela tiden håller varandra i handen. Glädjen gillar vi, men hennes syster väljer vi bort. Hon speglar oss själva och världen runt om oss på ett sätt som gör att vi får balans i våra tolkningar. Genom att glädjen är enorm där nere hos elever, personal och våra vårdar väljer man bara att se henne i all sin prakt. Men den sorgsna syster bidar sin tid och redan på flygplatsen börjar hon synas. Det är inte så konstigt heller för ironiskt nog är flygplatsen den byggnad som håller den finaste standarden av det vi har upplevt. Den perfekta lufttemperaturen, den väldigt välstädade golvet, de finaste toaletterna på 2 veckor, den välklädda personalen och de billiga drickarna tränger sig in och man börjar förstå ens upplevelser ur ett nytt perspektiv.  Det finns inga nya spännande intryck som gör glädje vacker och synlig, kvar är bara vanliga och normala miljöer och sakta växer hon fram sorgen. I desperation trycker man bort henne med att se glädjen i att komma hem och det fungerar riktigt bra. Men denna underbara trygghet räcker inte att hålla undan den sorgsna syster. Det tycks som att vi ska ha lika mycket av allt.

 

Detta kommer många att uppleva som tung och med all rätt, men den är också vacker och det är hon som ger de sista och vackra färgerna till oss. Ju längre vi vågar och orka se på henne kommer ens upplevelser att bli mer fullständiga. Den eleven som vågar släppa in henne kommer att få den ultimata upplevelsen av resan, av Ghana och av sig själv. Våga vara sorgsna när ni far hem, var sorgsna i skolan här hemma, ta med er sorgen till sängs och frukost en vecka eller två. Ni kommer att se hur tydligare allt blir. Man får perspektiv och ur detta kan vi också se en liten bit in i framtiden och vi kan börja välja våra vägar bättre. (Fast alla vet ju att Ghana har bättre vägar än Sverige och det är tur för annars hade färden till Anfoega varit tung och lång hahahahahahahahahah)

 

Kan tyckas som en sorgsen ode över hemkomsten, eller en djup emo analys av livet. Men med tanke den enormt berusande glädje som finns där nere i gruppen måste man vara medveten om detta. Glädjen är en drog och där nere kan jag lova att det överdoseras och bakfyllans dagar är oundvikliga.

 

För att göra detta inlägg tydligare så kan jag säga att allt fungerar PERFEKT där nere. Vi har inte haft en konflikt inom elevgruppen värt namnet. Alla sköter sig helt utmärkt, det har inte funnits någon konflikt mellan lärare och elever värt namnet. Visst ibland har det varit surt men bara för en stund. Planeringen fungerar bättre än vad som vi trodde (självklart till stordel tackvare Sammy och AK) och alla hjälper till för att det ska vara så resten av tiden också. Däremot tror jag att Kronfågel kommer att slita sitt hår. Jag kan inte tänka mig att någon kommer att äta kyckling före hösten 2034…fast jag är ju en optimist så 2075 är nog mer troligt hahahahahaha.

 

Förutom den super-dödligt-giftiga-människoätande skorpionen i ett av elevrummen har det dessutom inte hänt något ”farligt”…..Ja förutom att 3 elever sprang in i en mörk gränd i Cape Coast för att klippa sig klockan 22 på kvällen har det inte hänt något ”farligt”…ja om ni inte räknar med den omänsligt-övernaturligt-giftiga ormen som låg på stigen till bygget. Ja förutom att det var röd flagga på stranden när vi badade har det inte hänt något ”farligt”….Hålen i hängbroarna räknar jag inte med, inte heller den helt galna trafiken, inte heller den gången vi hejade på Inter i en biosalong med helt galna manchester U fans. Självklart räknar jag inte heller med fallande ryggsäckar i bussen heller som farligheter. Ja enkelt sagt ni kan alla vara trygga för inga som helst ”farligheter” har hänt hahahahahahaha

 

Som ni kanske börjar förstå! glädje där nere är på topp och intrycken gör alla berusade och fulla med värme. Skratten är många och det finns så mycket jävlar-anamma i alla så det värmer upp den Ghanaska hetten några grader till.

 

Enklare sagt 2 magiska veckor och jag är skyldiga alla inblande i detta ett enormt tack. Jag lovar dessutom att jag ska inte vara närvarande i kyrkan på avslutningen. Jag har än inte grinat på en avslutning och det tänker jag inte göra detta år heller  hahahahahahahah---NOT!!!!!!

 


Nya larare anlander

Da var det dags for skiftbyte. Vi anlande igar till Accra dar vi mottes av en hysteriskt glad Henrik. En Henrik som gjort sig extra fin bara for att vi skulle komma, vackert! Nu skall vi ivag till Anfoega for att i eftermiddag spela returmatch samt bygga an mer pa skolan. Varmen ar skooon och vi langtar efter att fa se hur duktiga dom varit pa att bygga. Roger oser lovord over allas arbetsflit och goda laganda, -det ar ett noje att fa arbeta tillsammans med alla dessa duktiga killar och tjejer, sager han nastan med tarar i ogonen. Aven Wanje hade nara till tarar vid avresan fran Anfoega. Efter allt vi nu hort kan vi inte vanta langre. Jag Mona och Uffe far NU tillsammans med Hasse (journalisten) upp till byn. Hasse ska hjalpa oss att fixa bilderna sa vi kan lagga in dom ikvall har pa bloggen.

Fran Janne till Alla en riktigt skooon Lordag (Heja AIK!!! nu nar Lulea liks ar ute)

Problem med inlägg av bilder...

Det är svårt att lägga in biler, men jag försöker!

Bilder

Har kommer lite bilder! Alla mar bra forutom Bystrom som har haft feber i 2 dagar, men det ar ingen fara, han vilar pa rummet och ater bra! Vi har kontakt med Alexander - lakaren och han ska komma och halsa pa oss nar vi aker till Chances. Alla halsar hem, men de borjar bli lite less pa maten... MAX kommer att ga med vinst nar vi kommer hem... hahaha
Olofsson halsar hem till sin familj, Kim halsar till Janni att han saknar och alskar henne. William halsar till Eve att han vill ha Papaya nar han kommer hem... Emil halsar till mamma att han saknar henne, har brant sig men mar bra! Josse halsar till nagon vars namn jag glomt att hon ska gora den storsta smorgastarta hon gjort nar Josse kommer hem! Bygget ar igang och skolan funkar bra. I kvall blir det volleybollmatch och pa lordag en JATTESTOR och viktig fotbollsmatch - Sverige-Ghana (det star 0-1 i matcher...) Vi pa bortaplan hejar allt vi kan pa AIK i kvall! Vi skriker sa det hors anda in i Ske-kraft Arena!

Maste bara beratta att Henrik hade lektion for HELA skolans elever igar i matsalen!
Puss puss till Jesper, Oscar, Gustav, Lilly och Tobbe! Jag saknar er!

Enjoy the pictures!
Froken Anna-Karin (magister)

Forsta dagen pa bygget

Idag var forta dagen pa bygget, halva klassen var dar och halva pa skolan och hade lektioner. Efter frukosten pa skolan vid 8 tiden sa begav vi oss av mot bygget. Som vi fick veta nagra dagar innan vi skulle fara, sa hade hovdingarna bestamt att riva hela byggnade. For att de ansag att den var i for daligt skick., det var vad de sa men det lag nog andra verderingar bakom tror vi. De bad forstas om ursakt att de inte hade pratat nagot med oss om det. Men det var bade posetivt och negativt for var del. Vi far mycket mer mojlighet att mura och vara med fran borjan.

Idag har vi gjort alla forarbeten och borjat mura. vi har bland annat satt upp stolpar som vi spanner upp mursnorerna i for att fa skiftgangen rak. Bonden och Mannberg gjorde en heroisk insatts nar dem gjorde skit jobbet att grava bajsgropen. Jag hade dock stora problem med mine svettkotlar jamnfort med dem andra. Efter lunchen borjade vi mura det forsta skiftet pa kaken. Det gick valdigt bra trots att bruket torkade sa fort man laggt dit stenen. Efter att vi insett att det var ca 40grader i skuggan sa tog vi vart pick och pack och atervande till guesthouse.

P.S
Senare pa eftermiddan var de eleverna som varit pa skolan ivag och spelade en fotbollsmatch mot skoleleverna pa skolan. Men tyvar maste jag medela att dem som var ivag inte vet hur man vinner och forlorade med 3-0. I lokalmedian talas det om att de hade stora problem med hettan, konitonen, spraket och Anna-karin.



Samuel The one and only

Valkomstceremoni och forsta skoldagen

Igar var vi pa en valkomstcermoni pa Anfoega Senior High School. Dar samlades vi fran Sverige, elever fran skolan, larare och nagra hovdingar. Allt borjade med att vi fick ata frukost inne pa skolan och sen ga ut och satta oss under nagra taltliknande annordningar. Efter en hyffsat lang vantan sa borjade dom antligen prata. Det var en liten bon forst och presentationer av personer som var deltagande. Sen rullade tal efter tal igang och varvades med svangig sang fran skolkoren och olika danser. I en dans sa blev vissa av oss uppdragna och vi fick skrattandes se pa nar Samuel, William, Emil, Henrik och Johan tappert forsokte hanga med i takten men i vissa fall sag det ut som spasmer.  Anna-Karin holl forst ett tal och sedan fick aven KimLu stalla sig bakom talarstolen.
Det hela avslutades med att Anna-Karin sa vara namn och sa fick vi stalla oss upp infor alla och vinka. Sa nu springer alla omkring pa skolan och ropar 'Josephine! Josephine!'  Hela cermonin tog ungefar tre timmar och vi Svennar sprang ivag lite da och da for att ga pa toa. Ar helt galet hur mycket vatten man maste dricka har nere! Vi fick ocksa traffa pa vara typ faddrar pa skolan och det visade sig att min var en pojke pa 9 ar! Kandes riktigt underligt att sitta och prata med nagon som ar 10 ar yngre an mig. Alla andra verkade fa faddrar mellan 14-18 ar men na jag fick en som var 9! Som sagt det kandes riktigt konstigt! Han verkade inte sa jatteintresserad av att prata med mig eller sa var han bara blyg men han sa i alla fall nasten ingenting.

Idag hade vi var forsta skoldag ocksa. Halva klassen har gatt skola idag och halva har jobbat antingen pa bygget eller med att mala om ett klassrum pa Anfoega Senior High School dar vi gar skola. Idag var vi pa tre lektione. Den forsta var engelska och det var anda en helt okej lektion. Andra var matte och vi har inte riktigt fatt klam pa om dom lade sig pa en lagre niva nar vi var med for det var faktiskt riktigt enkla algebrautrakningar. Sista lektionen var en lektion som motsvarar samhalls hemma i Sverige. Den var faktiskt lite knepig men det var mest pa grund av att det var svart att uppfatta exakt vad lararen sa. Han pratde en sa svar engelsk dialekt. Imorgon ska vi tillbaka till skolan vi som var dar idag och pa torsdag ska vi byta roller sa dom som var pa skolan far jobba och vice versa. Vi har dessutom varit tvugna att bara skoluniform och forst var min klanning som dom sytt upp, for liten i forrgar nar vi kom till Yesu Ko Guesthouse men dom fixade till den sa igar fick jag tillbaka den och da passade den. Till saken hor iaf att det kanns som att man bar en formsydd pase! Jag kan knappt sitta i den for da blir det trangt runt mina hofter! Men det gick bra. Nog for att man var snabb med att ta av sig den sen nar man val fick komma tillbaka till Yesu Ko.

Vill ocksa passa pa att halsa hem till familj och pojkvan hemma i Sverige. Alskar och saknar er sa mycket!!!♥

(Sorry men det gar sa sjukt segt att ladda upp bilderna och jag far inte in dom har pa bloggen sa tyvarr kan jag inte bjuda pa nagra bilder i det har inlagget)

//Super snygga, uniformskladda Josefin

Togbe

Idag har liksom gardagen varit hektisk... I gar somnade jag direkt efter Tobbes mamma hade ring.. just efter 21.00!! Helt utpumpad! Vi traffade rektorn pa skolan, Margareth och at middag hos henne. Vi var pa skolan och fixade m.m. Idag har vi ordnat alla rum och satt upp lappar pa dorrarna sa att eleverna vet var alla bor, och pa det viset blir det lattare for oss larare att hitta dem oxa... haha Om ni foraldrar undrar varfor era barn inte svarar sa kan det vara for att det inte finns nog med tackning, eller sa har de inte pa telefonen. Men an sa lange sa har det bara gatt bra! Dont worry, be happy! I gar nar vi kom till byggplatsen var inte grunden klar! Halv byn var dar for att gora den klar och arbetarna blev bjudna pa palmvin for att jobba battre! Sa funkar det har... I morse tokregnade det och jag tankte att nu kommer inte de kunna gora klar grunden, men det enda problemet som varit ar att vi har varit utan strom i hela byn. Men nu ar den tillbaka och regnet slutade vid 07.00 sa de har jobbat hela dagen och for 30 min. sen lamnade jag bygget och det sag lovande ut! Jag traffade Togbe, overkukkun av alla hovdigar i omradet och vi planerade bygget! Det har ju blivit nagra forrandringar sa vi var tvungna att fixa till det. Men nu ar vi overens och jag sa till honom att vi gor det pa det svenska sattet: Kvinnan bestammer hur det ska goras!!!!! hahaha Han skrattade och holl med! Tyvarr har ju allt blivit dyrare eftersom det har gjutit en helt ny grund till en helt ny byggnad, men vi kommer att gora sa gott det gar, och deras planer pa att gora en overvaning sa jag att det blir det inte! Vi lamnar det till senare. Vi bygger ett plattak som planerat! Nu kanns det bra och vi alla vet hur det ska bli... Alla utom eleverna, Gunder, Roger, Henrik och Vanje som sitter pa bussen nagonstans mellan ACCRA och Anfoega och troligen svettas hacken av sig. Hoppas bara att nagon vagat be chaufforen att stanna sa de slipper kissa i flaskorna... Aven om de vet hur man gor... hahaha Nar eleverna kommer ska vi ata middag och ha ett mote med en valkomstgrupp, men i morgon blir det den STORA ceremonien! Halla tal, med mera. Undra om jag ska lata Gunder gora det i ar.. NOT! Tja, vet inte mer vad jag kan beratta, men i morgon eller pa tisdag kommer jag att skicka nagra elever hit till Kpando for att skriva i bloggen! De far aven lagga in nagra bilder! Ha det sa bra i snoslasket! Vi har det bra i solen och varmen! Svettiga kramar fran froken AnnaKarin (magister)

En tuff bussresa vantar...


Nu ar vara dagar har i Cape Coast snart slut. Idag hade vi en sista dag vid havet for att ladda upp batterierna och skapa nagot form av solskydd. Manga har haft en tuff dag efter att ha underskattat solen fran gardagen.
Imorgon gar flyttlasset med packning, elever och larare de cirka 30milen. Som tur ar har vi var trotjanare gula faran som ska ta oss den 6-8 timmars resan till Anfoega beroende pa vaglag. Dock har han borjat att rassla och knaka orovackande mycket sista dagarna.

Vi bjuder pa lite djur som vi mott



Mot Anfoega...

Idag ar det lordag och jag sitter pa ett internetcafe i Adenta-Accra med Samuel... Igar kvall lamnade vi de andra vid poolen i Cape Coast for att aka hit! Resan tog nastan 5 timmar och jag kan saga att jag definitivt har akt bil i Afrika pa afrikanskt vis!! :-) Men Samuel har varit taxichauffor har sa jag kande mig lugn... for det mesta! Vi besokt hans bror som ar polis och nar vi kom hem till Samuel var hans syster dar. Trevligt! Det kandes lite trakigt att lamna de andra, men jag tror och hoppas att de klarar sig utan mej.. :-)  Lite solbranda har de nog varit men det var harligt med bad! I morse ringde Roger ang. frukosten som blev lite missforsand, men annars sa hoppas jag att allt ska ga bra. Pa sondag packar de ihop och kommer efter oss upp till Anfoega. Da ar det slut med turism och bad, da borjar det harda arbetet! :-)
Jag och Samuel kommer att forbereda sa mycket som mojligt i Anfoega och sedan far vi losa allt eftersom.
Nu torkar jag svetten och avslutar for att satta mej i den varma bilen och aka i ca. 5 timmar innan vi e framme i Anfoega! Yiha!
Men a andra sidan sa aker jag bil, eleverna och de andra lararna ska aka i en trang buss hela vagen pa sondag...

Kramar fran froken Anna-Karin (magister)

Fredag 13/3

Dagen borjade med en utflykt till Cape coast castle. Ett gammalt fort fran ghanas tid som koloni under britternas styre.
Vi fick prova pa att sitta i celler som tusentals slavar hallits fagna i vantan pa skeppning till Europa. Efter denna rundtur besokte vi liksom igar Oasis hotell anlaggning i Cape Coast. Dar solade vi och badade i ett par timmar tills vi kande att var hud inte var gjord for detta klimat. Jag tror att vi alla larde oss en laxa gallande solskyddet idag, blir en jobbig kommande natt!



Over and Out // Mc-Hammer & Co, Cape Coast

Dagens Outfit!

Självklart så tänker vi som så många andra bloggare bjuda på dagens outfit.


Linne- H&M
Shorts- Carlings
Skor- Jula
Pannlampa- Clas Olsson
Handskar- Ahlsells
Skärp- Care
Keps- Junkyard
Halsband- Guldfynd
Glasögon- H&M
Nalle- Barnens Hus

Cape Coast

Dagarna bara försvinner på några sekunder och man känner att man skulle vilja stanna tiden lite.. Inte då vi reste ner, men nu när vi är på plats så känns det som om man gärna saktar ner lite... Men inte så mycket som Herr Mannberg och Herr  Östlund som hela resan och varje dag kommer minst 3 meter efter eller 10 min. sent!!! ;-)
I dag hade de tur som hann ut just innan bussen lämnade hotellet... hihihi... Tyvärr så var det två andra vilsna som hamnade på efterkälken, men å andra sidan så tror vi att de har lärt sig att om bussen går kl.9.00 så går den kl.9.00!!!!
ALLT har fungerat jättebra och idag har vi varit i Kakum och klättrat bland trädtopparna, ätit lunch på krokodilfarmen och klappat krokodiler!!! Många nöjda ungdomar och några lite smårädda, men ALLA gick och i princip alla klappade...
Sedan har vi badat i poolen i Cape Coast eftersom det var så stark vind och höga vågor så kunde vi inte bada i havet, men det var superbra med poolbad!
Jag vill bara påpeka att jag inte alls har varit så stressad som vissa tror och Henrik har skött sig utmärkt! Man kan inte tro att han aldrig varit utomlands, för han ser ut som Stig-Helmer och åker bussen med eleverna! Nån måste ju göra det oxå! Sedan har han visat sin pedagogiska förmåga genom att demonstrera hur man gör när man är kissnödig och inte vågar be chauffören stanna....!!!! hahaha
Vi mår alla bra och alla äter sig nöjda och glada och det finns pengar över! Don't worry be happy!



Massor av kramar från fröken Anna-Karin (magister)

Tisdag resdag

Tisdag så var det egentligen bara en resdag som man ville att den skulle ta slut!
Vi kom ju tidigt på tisdag morgon till ett Arlanda som var nästan helt tomt, det började att vi hoppade av bussen för tidigt på Arlanda så vi var tvungen att gå typ 2 km för att hitta rätt. Sen så var det ju dags att hoppa på det där himla flygplanet, fast det gick bra ändå!
Heathrow var enormt och vi fick även i oss en bit mat innan den långa flygresan mot Ghana och Accra. Väll framme i Accra mötes vi av en värmechock när vi steg ut ur planet, och luftfuktigheten var tryckande när vi vandrade in mot bagagebanden. Till vår stora glädje så kom allas väskor med!
Samuel stod som planerat och tog emot oss på flyggplatsen där vi packade in oss i bussen som skulle ta oss till Samuels hus. Kvällen avslutades med en middag bestående av pasta och köttfärssås som var lika välsmakande som behövlig för en rätt sliten klass som varit på resande fot i 1,5 dygn. Alla somnade och sov några välbehövliga timmar.



Här sitter jag...

...och tittar ut genom arbetsfönstret. Snön faller och Ghana känns låååångt borta. Varför är jag inte med redan från start!? Ja någon måste ju hålla ställningarna här hemma och ja ni vet... Fick ju se ett tappert kämpande AIK falla med flaggan i topp och pucken var ju inne, dessutom föll Luleå och jag tittar ut genom arbetsfönstret än en gång, suck! Okej jag kan ju glädjas åt tanken på Henrik förmodligen just nu är rätt vilse på Hethrow och AK är rätt uppstressad. Dessutom får jag ju resa ner nästa vecka i alla fall, härligt! För stunden får jag nöja mig med att gå ut i snön och leta fram bilen för hemfärd.

Heja Luleå!  


Janne


Arlanda!!

Jaa, nu har vi överlevt en låååång bussresa utan sömn som fört oss till destination Arlanda. Ankomsten till denna destination skedde KL:04.02 med ett gäng rätt slitna lirare. Hur som haver så har vi nu ätit en värdelös frukost på macedonken vilket inte gav så mycket i energiväg. Nu sitter vi alla i väntan på att få gå ombord på planet som skall föra oss till destination NR2 nämligen Heathrow som då ligger i London. Lärarna tycker att vi elevar har skött oss utmärkt! finns inget att klaga på. Vädret här i Fjollträsk är snörikt! vilket vi inte hade förväntat oss av vår (vackra) huvudstad.


Vi får hoppas att vår resa inte slutar som denna!


Vänliga hälsningar från BP3

THE-D DAY!!!!

Jahapp, idag lämnar jag wills och co ske,sverige med ny destination nämligen Ghana,Afrika.
Det känns förbaskat spännande men samtidigt lite jobbigt. Man lämnar trots allt sitt "liv" här hemma bakom sig i 23 spännande dagar. så känns det iaf för mig. jag kommer att sakna min älskade och underbara flickvänn evelina, min nyköpta skoter som inte kommer till mycke nytta, min kära familj och mina kära vänner.

Hur som hellst så har jag,sigge,ögren åå tobbe-pimpen varit på Jam och köpt klassen ett gitarrfodral så att vi kan ta med oss en gura att plinka på. Vi tackar snubben på Jam för det schysta priset han gav oss!

Till slut så hälsar vi 4 musketörer alla er svennisar 3 sköna veckor med dåligt väder,medans vi kommer att glida runt i värmen och göra någon nytta.. :)

Peace out!!!

Pulsen ökar!

Oh shit, oh shit! Tomorrow is the day we've all been waiting for! Imorgon är alltså dagen som alla gått runt och längtat och bävat för! Imorgon sätter vi oss på en buss ner till Arlanda för att sedan ta flyget över till London och Heathrow. Jag som aldrig varit utanför Sveriges gränser mer än någon fisketripp till Norge och ett väldigt kort besök över finska gränsen, känner mig något pirrig i magen. Jag har sagt åt A-K att jag kommer hålla henne i handen hela tiden på alla flygplatser för att inte tappa bort mig själv!

Men det här ska hur som helst bli ett sjukt stort äventyr! Ett spännande äventyr!

Åh jag vet inte riktigt vad jag ska göra för att hålla mina nerver i schakt! Har testat att dammsuga hela min stuga men det tog ju inte så lång tid och nu sitter jag i resfebertankarna igen! Ska nog åka och hälsa på Fammo och säga att jag åker. Mamma ville att jag skulle göra de så jag får väl lov att offra mig för den goda sakens skull och sen återvända till packandet!

Bjuder på lite lugnande musik -  Fools Garden - Lemon tree.



//Super nervösa Josefin


Konsten att packa...

The day of days" kommer allt närmare nu... så här nära har det ju faktiskt aldig varit tidigare.

Dags att damma av resväskorna och lyckas packa med allt nu. För nog är det så att man alltid har lyckats glömma någonting i slutändan i alla fall, antingen så är det nåt mer obetydligt som man ofta klara sig utan eller som allt för ofta något som man verkligen kommer att behöva. Och helt omöjligt är det ju inte heller att man kommer att ha med sig för mycket eller för lite. Men som en göteborgare hade sagt "de löser sig"



Började packa själv redan i unga år efter en mindre trevlig situation med fel packade gympakläder i de tidiga skolåren. Ett mindre trauma kan man säga att det var, som fortfarande sitter kvar på näthinnan som om det vore igår. Sedan dess har förståligt nog ingen fått packa åt mig någonsin.
Själv tror jag att jag har fått med allt men man ska aldrig säga aldrig. Och käre mor är flitigt inne och kontrollerar att man fått med sig både det ena och andra.

Tandborsten är då i alla fall med så det ska nog gå den här gången också. 

 

/Bonden


Kontrast...

Sååå... idag är det bara 1v och några timmar kvar innan vi landar på flygplatsen i ACCRA.... Shit! Fattar inte att man är sååå tokig att man åker i väg till Afrika i 3 veckor med sina elever???  ;-)
Undra om vi egentligen vet vad vi ger oss in i? Men å andra sidan så är väl det poängen med det hela, eller?

Pratade i morse med Samuel som kommit fram till Ghana, Adenta, och han berättade att det var 29 grader varm och det känns härligt! Han ville meddela att det är bra om vi äter så mycket som möjligt innan vi sätter oss på planet till Ghana, för det tog 2 timmar innan de bjöd på maten! Ok, det är nog bäst att hitta någonstans på Heathrow så vi inte har blodsockerfall på grabbarna och tjejerna....

Sitter uppe i stugan i Tjärnberg och har åkt slalom hela dagen, bastat, grillat kött och marshmallows och inser att snart sitter man i värmen och svettas! Så långt från kyla och snö som man kan komma... Råkade på något konstigt sätt ställa mig på näsan i backen och fick en enda tanke i huvudet innan jag kände all snö i ansiktet och innanför kläderna; "inte bryta något ben"!!!!! Men jag skulle nog inte låta ett brytet ben hindra mig från att åka till Ghana, så Johan får allt hoppas på någon annan....

Två dagar kvar här uppe innan det är dax att komma tillbaka till verkligheten och medvetenheten *(är det ett ord?) och allt som ska packas och fixas innan måndag och jag som inte har påbörjat mer än att lägga fram kläder över hela soffan i vardagsrummet... *Panik*!!!

Snöiga hälsningar från fröken Anna-Karin (magister) Jag, Jesper och Oscar

EN VECKA KVAR

Idag är den en vecka kvar innan vi drar iväg! Vill ni veta hur jag känner mig? Joo, just nu så känner jag mig stressad, riktigt stressad! Förstår inte varför, kanske för att jag vet att jag kommer att lämna allt till sista dagen som jag gör med allt annat. Eller för att jag vill vara en planerare och veta precis vad jag ska göra och när jag ska göra det, men jag är inte riktigt så. Jag har ett planeringsshema i mitt huvud men när dagarna bara går förbi och jag inte har hunnit göra något av det jag har tänkt göra så blir jag smått galen. Så, på söndag då kommer jag och komma på många saker som måste göras, så jag hoppas verkligen att jag ska lyckas få med mig allt!

Det känns riktigt spännande faktiskt, jag tror det kommer att bli riktigt roligt! Vi har ju en riktigt bra klass och jag vet att även om man kan bli lite irriterade på varandra så bryr sig verkligen alla samtidigt om hur man mår. Jag vet att alla skulle ställa upp om det kommer till kritan. Jag vet också att jag kommer att sakna alla här hemma, jag är en riktig "Borta bra, hemma bäst" människa. Och 3 veckor? Kommer jag att klara det? Ska bli spännande att se, det är inte direkt så att jag kan åka hem när jag vill heller.

Nu ska jag fortsätta fixa musiken som ska in på min "ännu inte existerade MP3" , eller jag kanske har en, om sladden hittas så jag kan lägga in min musik.

/ Victoria



One Week To go!

OMG!!! Imorgon är det en vecka kvar tills vi åker! Det känns verkligen helt overkligt. Vi har kämpat så länge nu för att kunna genomföra det här och nu får vi helt plötsligt åka! Det kändes verkligen i magen att nu är vi på väg, när vi målare packade våra verktygslådor i onsdags tillsamans med Mona. I den sanna målarandans namn så målade vi såklart lådorna. Ena lådan kallade vi för Sverige-lådan och den andra Ghana-lådan. Kan ni gissa varför?

  
(klicka på bilderna för att se dom större)

Imorgon ska jag och mamma följas åt in till stan för att försöka införskaffa de sista grejerna inför resan så att jag kan sätta igång och packa. Många i klassen sa att de skulle tvinga sina mammor att packa åt dem men i mitt fall så är det nästan så att mamma tvingar mig att packa och verkligen tänka igenom allt! Men det är bra att ha en sån mamma :) Då behöver jag inte oroa mig så mycket om att jag glömmer något för hon tänker på allt! ♥
Har även börjat slänga ner allt möjligt ner i min resväska och jag får nästan ont i magen när jag ser allt jag ska ha med mig. Tur att jag har en gigantisk resväska så jag rymmer allt. Men än får den riktiga packningen vänta några dagar. Först ska jag njuta av vårt lov.

BP3! Fattar ni att vi snart åker på vår livs resa?!


//Super star painter Josefin

RSS 2.0